Project Wat Sakeao

Media

Het Project Wat Sakeao is het allereerste project van Stichting the Digital Sangha. Wij zijn in contact gekomen met de Iceman Charity.

 De oprichter van de Iceman Charity  Volker Capito is al vele jaren bezig met het sponsoren en verbeteren van de leefomstandigheden van het weeshuis van Wat Sakeao, in (jaartal) is Volker Capito door toeval in contact gekomen met de weeskinderen.

Hij zag een paar kinderen op de plek waar hij zelf een ijsje aan het eten was. Toen hij de kinderen besloot een ijsje te geven, hij merkte op dat deze kinderen begonnen te huilen van blijdschap. Deze emotie raakt hem diep en hij is vervolgens op onderzoek gegaan waar deze kinderen vandaan kwamen. Zo is hij op het weeshuis gestuit. 

De omstandigheden waren uitermate slecht. De kinderen sliepen op de grond er was geen stromend water of elektriciteit, ze aten zelfs zonder een dat zij een bord hadden om van te eten. Het is bijna niet voor te stellen waar dit weeshuis is begonnen. In de afgelopen jaren is er enorm veel verbeterd. De kinderen hebben bedden er zijn voorzieningen voor de kinderen gekomen simpele dingen zoals bijvoorbeeld een eigen bord, tandenborstels, maar ook grote veranderingen als een kleuterschool en een basisschool.  Er is zelfs een dokterspost gekomen. Dus er is al veel verbeterd, maar we zijn er nog lang niet. De hygiene is nog dramatisch. Er zijn niet genoeg begeleiders, ca. 1 op de 100 kinderen. De kwaliteit van het eten en de kwaliteit van de scholing kan nog veel verbeterd worden. Momenteel wordt het meisjes complex gerenoveerd, maar dat betekend dat een groot gedeelte van de meisjes enkele maanden op de grond moet slapen. Het weeshuis groeit enorm en het is nu al moeilijk om genoeg mensen te vinden die willen werken voor het loon dat de tempel betaald. 

Wat Sakeao is namelijk een tempel en het weeshuis staat onder de leiding van de tempel. Dit betekend dat al het eten, voorzieningen en de begeleiding vanuit de tempel moet worden gefinancierd. De Iceman Charity begeleid en controleert dit proces nu al jaren op een effectieve wijze. Wij van stichting the Digital Sangha hebben gezien dat dit een project is waar wij achter staan en een aandeel in kunnen hebben. 

We hebben onze secretaris een kijk laten nemen en deze heeft verslag gedaan van de omstandigheden en gekeken naar eventuele mogelijkheden voor de stichting om het project vooruit te helpen. 

De stichting heeft als eerste doel gehad om de internet aansluiting van het weeshuis te financieren, dit zorgt voor een betere communicatie met het weeshuis. Verbeterde mogelijkheden voor de staf en het weeshuis om nieuwe collega’s te vinden en zal de scholing van de kinderen enorm verbeteren. Nu dit onderdeel is volbracht, zal de stichting op zoek gaan naar andere verbeteringen van het weeshuis en de mogelijkheid om het weeshuis zelf voorzienend te maken.